RESEPI KEK GULA HANGUS

 photo assalamualaikumvectorpink1.png
Kek ini sedap dan agak mudah membuatnya
dulu makcik saya yang rajin buat
saya pun adalah buat juga 
bila kawan2 buat kenduri buat buah tangan.
GAMBAR ENCIK GOOGLE
Saya tak ambil gambar masa buat kek tu jadi
kena lah ambil gambar 
dari encik google

BAHAN-BAHANNYA
 1cawan gula pasir
1cawan tepung gandum
1cawan air panas
1cawan susu pekat manis (saya kurangkan sikit jadi 3/4 cawan )
2sudu besar mentega
1sudu kecil soda bikabornat
1sudu kecil baking powder
1sudu kecil esen vanilla
4biji telur

Aluminium foil

CARA-CARANYA:

1- Masak gula dalam kuali hingga hangus-warna bertukar coklat,
 masukkan air panas sedikit demi sedikit hingga habis 
(hati-hati gula akan sedikit meletup-letup) 
kemudian masukkan mentega dan kacau hingga sebati.
 Kemudian biarkan sejuk sendiri.

2- Ayak tepung gandum, soda bikabornat dan baking powder.

3- Satu telur dan susu pekat, 
kacau hingga kuning telur pecah dan sebati dengan susu pekat.
 Kemudian campurkan bahan ayak tadi sedikit demi sedikit hingga sebati.
 Campurkan gula hangus tadi dan esen vanilla hingga sebati.

4- Sediakan loyang yang disapu dengan mentega (supaya tidak melekat). 
Tuangkan adunan tadi dan tutup dengan aluminium foil.
 Biarkan selama 2jam sebelum dikukus.
supaya kek kita bersarang.
5- Kukus selama sejam atau sehingga masak.
 Dalam setengah jam atau 45minit cuba tengok
dan cuba cucuk sikit kalau tak melekat
kira dah masak lah.


No comments:

Post a Comment